Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FUNDA KARAYEL

Kamera bu kez yetenekli miniklere emanet

Yaşları 10 ile 12 arasında değişen dört yetenekli çocuk, 23 Nisan için iPhone7 ile fotoğraf ve videolar çekti. Beliz, Melisa, Eren ve Tahsin’in günlerce uğraşarak çektiği kareler, İstanbul’un dört bir yanında billboard’ları süslüyor

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, renkli etkinliklerle kutlanırken, teknoloji devi Apple bu anlamlı gün için özel bir kampanya düzenledi. 'iPhone ile çekildi' sloganlı kampanya kapsamında; 8-12 yaş arası çocuklar 30 binden fazla fotoğraf ve binden fazla video çekti. Ardından 16 çocuğun çektiği 30 fotoğraf ve beş video seçilerek, kampanya kapsamında yayınlanmaya başladı. Çocukların çektiği karelere; Etiler, Nişantaşı, Ünalan, Kadıköy Meydanı, İstinye, Suadiye, Şişhane, Tarabya ve Fenerbahçe gibi İstanbul'un birçok semtinde rastlayabilirsiniz. iPhone7 kamerasını kullanarak hayal dünyalarını herkese gösteren yetenekli çocuklar arasından Melisa (11), Eren (12), Beliz (11) ve Tahsin (10) ile proje hakkında konuştuk...

'HAYAL BİLE EDEMEZDİK'
Çekeceğiniz fotoğrafa nasıl karar verdiniz? Hangi fikirle yola çıktınız?
BELİZ: Mentorlarımızla üç gün geçirdik. Bize hayallerimizi, sevdiğimiz şeyleri, neler çekmek istediğimizi sordular. Engin Abi'yle çalıştım. Reklamlarda çıkan tavşan, oyuncak araba ve su balonlarını çektim. Hayvanların fotoğraflarını çektiğimiz gün hava rüzgarlıydı ve tavşanın tüyleri çok uzundu. Engin Abi ile tavşanı göbeğinden tuttuk ve havaya kaldırdık. Ben de fotoğrafını çektim.
MELİSA: Ben Emre Abi'yle çalıştım. "Seni ne güldürür?" sorusuna "Komik videolar" diye cevap vermiştim. Sonra komik bir video çektim, 'Arkadaşım Eşek' şarkısı ile yayınlanan eşek videosunu ben çektim.
EREN: Mentorlarım İdil Abla ve Emre Abi ile ilk başta biraz sohbet ettik. Beni nelerin güldürdüğünü, süper gücüm olsa ne yapmak isteyeceğimi, en sevdiğim yemeği sordular. Kocaman köpek ve küçücük adamlı fotoğrafı ben çektim.
TAHSİN: Ben Kilyos'ta uçurtma fotoğrafı çektim. Uçurtmayı uçururken birkaç kez düşürdük çünkü hareketli bir uçurtmayı çekmek kolay değildi.
Peki videoları ve fotoğrafları çekerken neler hissettiniz? Aklınızdan neler geçti?
TAHSİN: Mentorum Elif Abla, uçurtmayı çekerken biraz zorlanacağımızı söylemişti. Gerçekten de zorlandım; yerlere yattım, hopladım, zıpladım ama güzel bir fotoğraf çıkarabildim. Şu anda çok mutluyum.
EREN: Videosunu çektiğim köpeğin, odaklandığım an kalkıp gitmesi çok komiğime gitmişti. Yine de sonucun güzel olması, fotoğraf çekme isteğimi güçlendirdi.
MELİSA: İlk başta çok korkmuştum, 'Ya yapamazsam' diye... Sonra çok eğlenceli olduğunu gördüm. Çektiğim fotoğrafın yayınlanacağını hayal edemezdim. Sevinçten ağladım. Bu 23 Nisan'ı hiç unutmayacağım!
BELİZ: Balonlu videoyu çekerken çok eğlendim. Hayalimde, patlayan bir balon videosu çekmek vardı ama ilk attığım balon patlamadı. Balon patlamayınca, kendiliğinden zıplayan rengarenk balonlar videosu çekme fikri ortaya çıktı.
Çalışmalarınızı ne kadar zamanda tamamladınız?
EREN: Dört gün boyunca mentorlarımızla sokaklardaydık.
O anlarla ilgili anlatabileceğiniz herhangi bir hikaye var mı?
MELİSA: Çekim yaparken iki eşek gördüm. Birine İnatçı, diğerine Kadife ismini verdim. İnatçı'yı çekmek çok zordu; ne dediysek tersini yaptı. Peşinden koşmak beni yordu.
BELİZ: Kaz sürüsünün peşinden sağa sola koşup videolarını çekmeye çalışırken, bir kaz kuyruğuyla telefona çarptı ve telefonu çamura düşürdüm.
TAHSİN: Gözlü fotoğrafı çekerken, kamerayı kadrajladığım kedi dubanın arkasındaydı. Sonra yavaş yavaş dubanın yanına geldi ve esnemeye başladı. O sırada çektim ve güzel bir görüntü çıktı.
Böyle bir kampanyada yer almak sizin için nasıl bir deneyim oldu?
MELİSA: En büyük hayalim Eyfel Kulesi'ni yakından görmek ve fotoğraflarını çekmekti. Emre Abi sayesinde nasıl iyi fotoğraf çekeceğimi öğrendikten sonra, bu hayalime biraz daha yaklaştım.
BELİZ: Çektiğim tavşanlı fotoğrafı okula giderken dev bir afişte görünce çok heyecanlandım. Çektiğim videoların ikisi TV'de çıkınca da çok hoşuma gitti.
EREN: Bilgisayar mühendisi olmak istiyorum ama bu kampanya ile iyi fotoğraf ve video çekebildiğimi de anladım. İleride ünlü bir Youtuber olmak isterim.
TAHSİN: iPhone ile neler yapabileceğimi gördüm. Elif Abla bana yeni teknik şeyler öğretti.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA